Az én iskolám: Csány-Szendrey Általános Művelődési Központ és Iskola

Cserey Adrienn különleges kislány - és különleges iskolába jár. A Csány-Szendrey Általános Művelődési Központ általános iskola, könyvtár, művelődési központ egyben, de területén van Keszthely város sportcsarnoka és uszodája is.

"Sporttagozatos kislány, aki szabadidejében verseket ír, anyanyelvi versenyeken indul, és legszívesebben a könyveket bújja? Á, ilyen nincs!" Ezt mondják az emberek. Pedig bizony van. Vagyok. Az "A" osztályba járok. Sporttagozatra. És megyei második voltam a nyelvészversenyen. Szerintem semmi furcsa nincs ebben. Ahogy abban sem, hogy nem szeretek tévét nézni, inkább kint vagyok a szabadban, vagy olvasok. Nekem így normális, nem értem, miért botránkoznak meg ezen néhányan

Amikor iskolát kellett választanunk, anyáékkal több helyen is jártunk, többet megnéztünk. Végül azért jöttem ide, a Fodor utcaiba (magunk között csak így hívjuk), mert rengeteg versenylehetőséget kínáltak, jó hangulat fogadott, és a tanárok nagyon kedvesek voltak. Közülük néhányat már ismertem, hiszen óvodás koromban voltam itt kézműves foglalkozásokon.

A tanulás nem okoz nehézséget, mindig kitűnő voltam. Ezt leginkább kedvenc tanár nénimnek, osztályfőnökömnek, Kovács Károlyné Kati néninek köszönhetem. Nagyon fontos nekem, hogy őt név szerint is megemlítsem. Az ilyen tanár nénik miatt öröm iskolába járni. Dósa Zsolt, az igazgató bácsi azt mondja, hogy a tanárainknak amellett, hogy oktatnak bennünket, kötelező feladatuk valóban foglalkozni velünk, vagyis törődni a gondjainkkal, bajainkkal. Mert ettől lesz családias a hangulat - ami iskolánk egyik nagy előnye.  

Még az is jó a suliban, hogy klassz játszótér van a hátsó udvaron. Meg itt a városi uszoda is az iskola épületéhez csatolva. Saját fűtött folyosón sétálunk át, amikor úszásóránk van! Persze, mások is járnak ide, hiszen valóban az egész városé az uszoda. Csakúgy, mint a tornatermünk, ami nem hétköznapi tornaterem ám! Igazi sportcsarnok! Azt mondják a felnőttek, hogy minden nemzetközi előírásnak megfelel. Időnként komoly versenyeket rendeznek benne. Mi meg tornaórára járunk ide Nem véletlen, hogy országos bajnok csapatunk van 4 x 600-as, 4 x 100-as váltóban és harmadik korcsoportos lány összetettben. Fodor Csenge pedig egyéni futóként háromszoros országos bajnok! (Az adatokat az igazgató bácsi diktálta. Büszke rájuk. Érthető)

A könyvtár is elég jó nálunk, de én azért a városi könyvtárba is beiratkoztam. Az nagyobb. Az épületünk egyébként nagyon érdekes. Amíg meg nem szokja az ember, kész labirintus, nagyon könnyű eltévedni benne. Én még nem jártam akkor ide, de mesélték a tanárok, hogy pár évvel ezelőtt felújították, és úgy csinálták meg, hogy még otthonosabb legyen nekünk. Hogy még jobban szeressünk iskolába járni. Akkor lettek ilyen viccesen csíkosak az oszlopok - mintha cukorból lennének! A hatalmas aulában meg vásárokat szoktak rendezni, ahol klassz dolgokat vehetünk.

Azt is a lelkemre kötötte az igazgató bácsi, hogy mondjam el: minden fejlesztés arra szolgál, hogy nekünk egyre jobb legyen. Ezért tanulunk az Apáczai Kiadó tankönyveiből. És ezt célozzák a tagozatok: számítástechnika, nyelvi, sport-, de még modern tánc tagozat is van! Nemrég nyertek 37 millió forintot pályázaton, amiből digitális táblákat, számítógépeket és kivetítőket vesznek nek

ünk. Ez olyan sok pénz, hogy nem nagyon tudom elképzelni. De azt mondják, az ember olcsóbb helyeken két házat vásárolhatna belőle. Azért kapjuk ezeket, hogy szeressük az órákat és a tananyagot. 

Az iskolaépület egyébként (megkérdeztem: 1985-ben készült el) szintén folyamatosan újulgat. Nyaranta

kifestik, apránként lecserélik az ablakokat - mindig van valami újdonság, mikor szeptemberben visszajövünk. Szükség van rá. Elképesztően sok gyerek jár ide, és mindig akad valami javítgatnivaló. Tényleg hihetetlen, de a tagozatiskolánkkal együtt összesen közel nyolcszázan vagyunk! 

Bár azt mondják, hogy Keszthelyen egyre kevesebb a gyerek, hozzánk mégis évről évre többen jelentkeznek. Jövőre például a tervezett három elsős osztály helyett négyet kell indítani. Ez azért van, mert a nemkeszthelyi ovisok közül is rengetegen választják ezt az iskolát. Én Zalaszántóról járok be minden nap. Mert megéri. Az igazgató bácsi azt szokta mondani: itt minden értünk, gyerekekért van. Igen, valószínűleg elég sokan érezzük így itt, a Fodor utcában.

Szólj hozzá Te is!
A hozzászólások moderálására az Apáczai Kiadó Kft. a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólásod csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik az Apáczai Kiadó Kft véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.