Szabad a pálya - kiállítás

egész évben  |  Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, Budapest | 

A Közlekedési Múzeum időszaki kiállítása a 19. század utolsó harmadába repíti vissza a látogatót, megmutatva Magyarország 1867. és 1914. közötti közel fél évszázadának technikai vívmányait, újításait, és képet ad nemcsak a kor nagy ívű gazdasági fejlődéséről, hanem a korabeli mindennapokról is.

Csőposta

Még mielőtt belépnél a kiállításra, önmagadnak küldhetsz csőpostán üzenetet, amit a felső szinten kaphatsz meg.

Közlekedés

Az emeleten áll az első hazai gyártású gőzmozdony modellje, az első magyar motoros jármű, amelynek tervezője a porlasztó egyik megalkotója, Csonka János volt. A vasút volt a korszak legfontosabb közlekedési eszköze, a vasútvonalak hossza 1914-ben megközelítette a 22 ezer kilométert. Az első magánvasutakat a állam folyamatosan felvásárolta, és megalakult a MÁV (Magyar Államvasutak). Baross Gábor miniszter vezette be a zónatarifa rendszert, amely olcsóbbá tette az utazást és a forgalom is megsokszorozódott. A magyar mozdonygyártás 1873-ban indult meg. 1902-ben Kandó Kálmán tervei alapján épült meg az első villamosított vasútvonal Olaszországban, ahol magyar villamosmozdonyok közlekedtek.

Fotó

Egy 19. századi "fényképészeti műteremben" elkészítheted saját fotódat!

Posta

A távíró után a telefon is megjelent. A Puskás Tivadar nevéhez fűződő telefonközpont üzembe helyezésével az emberek közti kapcsolattartás, az információáramlás hihetetlen mértékben felgyorsult.

 

további részletek: http://www.mmkm.hu/

Szólj hozzá Te is!
A hozzászólások moderálására az Apáczai Kiadó Kft. a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólásod csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik az Apáczai Kiadó Kft véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.