Mesterségünk címere

Egész évben  |  Hagyományok Háza |  Budapest

A kézműves mesterségeket bemutató program elsősorban a 5-12 éves korosztálynak ajánlott. Élményközpontú, tevékenykedtető foglalkozás, melynek keretében a résztvevők (archív filmrészletek megtekintésével, dal- és tánctanulással, drámajáték segítségével, kézműveskedéssel) az iskolai tananyaghoz kötődve, annak kiegészítéseképpen ismerhetik meg a hagyományos kézműves mesterségeket az alábbi témakörökben: szövés-fonás, íródeák, pásztorkodás, kenyérsütés.

A programra előzetes egyeztetés alapján hétfő, kedd, szerda és péntek délelőtt 10-12 óra között tudunk csoportokat fogadni. Ajánlott csoportlétszám 50-60 fő (2 osztály vagy óvodai csoport). A foglalkozás menete igazodik a jelentkezők életkorához.

Kapcsolódó tanulási területek: magyar irodalom, tánc és dráma, vizuális kultúra, ének-zene, környezetismeret.

Az Európai Unió és a Magyar Köztársaság által nyújtott támogatásnak (TÁMOP 3.2.11/10/1/KMR 2010-0022 pályázatnak) köszönhetően a tanév során 24 térítésmentes alkalmat tudunk biztosítani.


Szövés-fonás
Hogyan, miből és milyen eszközök használatával készült egykor a ruha és az egyéb textíliák? A foglalkozáson mindezeket megnézzük, megtapintjuk, megbeszéljük, közben játszunk, éneklünk és mesét hallgatunk.
Kézműveskedés: sodringolás, körmönfonás.

Íródeák
Mi a szájhagyomány? Hogyan, s mikor alakult ki az írásbeliség? Milyen formái vannak?
Az elsősorban felső tagozatos és középiskolás korosztálynak javasolt foglalkozáson a szájhagyomány és az írásbeliség törvényszerűségeivel, jellemzőivel ismerkedünk - kiscsoportos munkában, játékos feladatokon keresztül.
Kézműveskedés: papírmerítés, kódex- és írónád készítés. 

Pásztorkodás
Kik a pásztorok? Hogyan élnek? Mivel foglalkoznak? Milyen munkaeszközeik vannak? Ezen a foglalkozáson játékos feladatok segítségével ilyen és hasonló kérdésekre kaphatunk választ, sőt kis "múzeumunkban" találkozhatunk a pásztorművészet remekeivel is.
Kézművesség: kukoricaszár állat és ostorkészítés.
Plusz anyagköltség-vonzata van.

Kenyérsütés
Hogyan válik a búzából liszt, s a lisztből kenyér? Archív film, beszélgetés és játékok segítségével végigkísérjük a búzaszem lisztté válásának útját, és megismerjük a hozzá kapcsolódó munkafolyamatokat és munkaeszközöket.
Kézműveskedés: mákos pogácsa és tubuka készítése.
Plusz anyagköltség-vonzata van (5-6.000,- Ft).

Jelentkezés és további információ: Legeza Márta
Tel: +36 1/225-6086
Web: www.hagyomanyokhaza.hu 

Szólj hozzá Te is!
A hozzászólások moderálására az Apáczai Kiadó Kft. a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólásod csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik az Apáczai Kiadó Kft véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.