Keszthelyi programok

Egész évben  |   | 

Játékmúzeum, Nosztalgia- és giccsmúzeum, Csigaparlament, Babamúzeum, Csillagvár... és mindez egy helyen, Keszthelyen!

Mindezt Keszthelyen, a Kossuth utcában találjuk! Érdemes benézni mindegyik kiállításra!

Játékmúzeum

A közel háromszáz négyzetméteres helyiség lány és fiú szekciói fajtánként és koronként sorakoztatják múltunk "legfontosabb" tárgyait. (A gyűjtemény közel 10.000 darabból áll, és földrészünkön a legnagyobb.)

A századelő megkopott mackóival, csattogó lepkékkel és építőkockákkal kezdődik az emlékidézés, melyet a nyolcvanas évek slágerfigurái zárnak. Idősebbeknek közelmúlt, de a középkorúaknak gyermekkoruk kalandos, szívükben lakó kedvencei.

A KGST országokban oly népszerű Győri Lemezárugyár és az Elzett Művek fémautói, csipegető csibéi és rolleros bohócai az hatvanas évek magyar játékiparát dicsérik. A szovjet holdautótól kezdve,a kubai fémüdítős dobozból barkácsolt kisautóin keresztül, az afrikai társasjátékokkal bezárólag az elérhetetlen teljességre törekszik a múzeum.

A mennyezetre függesztett babakocsik, szánkók, triciklik, pedálos kisautók-, az ablaküvegek közé épített polcokon ezernyi Matchbox, Merklin, és MÁV vonatok, a múlt ólomkatonái,a lányjáték múzeum babaházai, mosó-és varrógépei, papirmasé babái gyönyörködtetik a múzeumba érkezőket. 


Csigaparlament

A nyolc méter hosszú, két méter magas és két méter széles makettet Miskei Ilona (1920 - 2009) készítette. 14 éven át 4.5 millió pannon-tengeri csiga felhasználásával építette fel a világon egyedülálló makettet. Az ország különböző bányáiból származó 28 millió éves őstengeri maradványokat a parlament díszítéseit utánozva válogatta. 1999-ben külföldi vevőket elutasítva, a keszthelyi Viselettörténeti Múzeum gondjaira bízta.


Nosztalgia- és giccsmúzeum

Több tízezer darabot számláló gyűjtemény, mely műfaji meghatározás nélkül, mindent bemutat, ami érdekes, látványos és múltidéző.

Némi túlzással az is mondható, hogy csak az üvegpolcok és vitrinek nem ízlésrombolóak. Ipartörténeti értékű berendezések, fröccsöntött figurák, festmények, vetélkedőbe illő "naezmegmiafene" tárgyak sorozata. Például gyufás skatulyák, nyakkendők a XIX. századtól közelmúltunkig. Közel tízezer "förmedvény" igazolja a betérőnek: ezt te is használhattad, de az elődeid biztosan.

"Ki itt belépsz, hagyj fel minden reménnyel." (DANTE)


Babamúzeum

A történelmi Magyarország népviseleteit, iparos- és polgáröltözeteit közel ötszáz baba mutatja be.
A gyönyörűen felújított közel 200 éves épületben megláthatjuk nem csak azt, hogy miben jártak és laktak, hanem azt is, hogy mivel közlekedtek őseink a Balatonon.

Szólj hozzá Te is!
A hozzászólások moderálására az Apáczai Kiadó Kft. a jogot fenntartja. Elküldött hozzászólásod csak annak elfogadását követően jelenik meg az oldalon. A hozzászólások nem feltétlenül tükrözik az Apáczai Kiadó Kft véleményét, azok tartalmáért a Kiadó nem tehető felelőssé.